החוג לגאוגרפיה באוניברסיטת חיפה, נוסד בשנת 1964/5. מראשיתו טיפח החוג את הקשר בין מחקר והוראה של נושאים מתחומי הגיאוגרפיה של האדם ונושאים מתחום הגיאוגרפיה הפיסית.

במשך השנים קלט החוג חברי סגל מתחומים שונים שהרחיבו את תחומי המחקר וההוראה לכיוונים חדשים ומגוונים.

בשנים האחרונות הוחל בשימת דגש גם על נושאים הקשורים בסביבה, ושמו של החוג שונה בהתאם לחוג לגיאוגרפיה ולימודי סביבה.

הלימודים בחוג מבוססים על שעורים עיוניים (שעורי מבוא, קורסים נושאיים וסמינריונים) ובנוסף כוללים סיורים ושהייה בשטח לצורך מחקרי שדה (קמפוסים).

החוג לגאוגרפיה ולימודי סביבה פיתח שורה של אמצעים המסייעים למחקר ולהוראה:

א. חדר לימודים אזוריים הממוקם בספרית האוניברסיטה - מחזיק באוספים של מפות, תצלומי אויר, אטלסים ושקופיות, כולל אמצעים ומכשור לשימוש בהם.
ב.

מעבדה לגאומורפולוגיה - בה מצויים אוספים ומכשור המאפשרים לימוד ועריכת ניסויים המדגימים תופעות ותהליכים הקשורים בסובב הטבעי.

ג. המעבדה למערכות מידע גאוגרפי (GIS), חישה מרחוק וכרטוגרפיה ממוחשבת – מאפשרת שימוש במחשבים אישיים, בתחנות עבודה ובמכשור גרפי מתקדם אחר, שבאמצעותו ניתן לנתח ולמפות תופעות בעלות מימד מרחבי. בין התוכנות הקיימות במעבדה ניתן למנות את: ArcGIS, Erdas, ENVI, Microstation.
ד. מעבדה לאקלים - הכוללת תחנה מטאורולוגית ומכשירים שונים למדידת משתנים מגוונים של מזג האוויר (לחות, גשם, טמפרטורה ועוד) המשמשים למחקר של תופעות אקלימיות שונות.
ה. פרסומים מדעיים - מאז 1975 מוציא החוג לאור את כתב העת המחקרי המדעי "אופקים בגאוגרפיה". זהו כתב העת היחידי בתחום הגיאוגרפיה המתפרסם בשפה העברית והמופיע ברציפות מאז היווסדו. ב"אופקים בגיאוגרפיה" מתפרסמים מאמרים מכל התחומים האנושיים והפיסיים, שמחבריהם נמנים על מיטב החוקרים הפועלים באוניברסיטאות ובמוסדות המחקר בישראל, גיאוגרפים ואחרים. בנוסף, יצאו לאור ביזמת החוג מונוגרפיות בנושאים שונים, ונערכו פרסומים וקבצי מאמרים כ"אטלס חיפה," "ספר ארצות הגליל," ו"ספר אביאל רון".

מאז היווסדו של החוג ועד עצם היום הזה סיימו אלפי סטודנטים את לימודיהם בחוג לתואר בוגר. אליהם נוספו עוד רבים שהמשיכו בלימודיהם לתואר שני וזכו לתואר מוסמך, ואף כאלו שהמשיכו בלימודיהם לתואר שלישי וזכו בתואר דוקטור. בוגרי, מוסמכי ובעלי תואר הדוקטור שסיימו את לימודיהם בחוג השתלבו בהצלחה בתחומים שונים בחברה ובשווקי העבודה בארץ ובעולם.