החוג לפסיכולוגיה

עברית | English  facebook icon

לוגו אוניברסיטת חיפה

מחקר חדש, פרי שיתוף פעולה בין המעבדה של ד״ר אינה גייזלר-סלומון מהחוג לפסיכולוגיה וד״ר Schahram Akbarian מאוניברסיטת Mount Sinai בניו יורק מראה ששינויים אפיגנטיים שמתרחשים בגיל צעיר יכולים ללוות את החיה עד הבגרות. שינויים אפיגנטיים הם שינויים שאינם משפיעים על הרצף הגנטי עצמו אלא על הצורה שלו ובעקיפין גם על אופן הביטוי שלו. האפיגנטיקה שלנו מושפעת מגורמים סביבתיים רבים כגון סטרס, תזונה וסמים ממכרים. במחקר הנוכחי, שהתפרסם בשבוע שעבר בכתב העת  Nature Communications, הראו החוקרים כי המבנה התלת מימדי של הגנום משתנה כתוצאה ממניפולציות סביבתיות בגיל מוקדם (גיל הינקות או גיל ההתבגרות). השיטה החדשנית שפיתחו החוקרים (NeuroDam) אפשרה להם לעקוב אחר השינוי האפיגנטי לאורך זמן ממושך. נמצא כי השינוי נשאר בעינו, כלומר המבנה התלת מימדי של הגנום נשאר בצורתו החדשה גם בבגרות. ממצא זה שופך אור על שינויים אפיגנטיים בהפרעות מוחיות התפתחותיות, כגון סכיזופרניה ואוטיזם, שבהן בעיה מוקדמת במבנה או בתפקוד המוח מתבטאת רק בשלב מאוחר יותר בהתפתחות. במחקר השתתפה שרון לנדר, דוקטורנטית בחוג.